Op 29 september was de interne kick-off van het innovatieproject ‘Iedereen verzekerd van Deelmobiliteit’. Initiatiefnemers Mobiliteitsfabriek, Mobidot, Louwman Group en Aon werken in dit project samen aan hun ambitie om deelmobiliteit, ondanks stijgende kosten, bereikbaar te maken én te houden voor iedereen. Zij geloven dat een kilometerverzekering, het zogenoemde individuele ‘Mobiliteitspaspoort’ de sleutel is tot een betaalbare en duurzame oplossing.
Tijdens de kick-off zijn naast de beoogde resultaten ook de gezamenlijke ambities besproken en is er inzicht gegeven in de geplande activiteiten. Zo worden 200 gebruikers gevraagd deel te nemen aan een proeftuin waarin zij de eerste versie van het Mobiliteitspaspoort testen.
Het Mobiliteitspaspoort maakt de volgende maatschappelijke ambities waar:
- Deel- en huurmobiliteit voor iedereen bereikbaar door de oplopende verzekeringskosten te verdelen over de bestuurder en de eigenaar van het voertuig en te vertalen naar een individuele kilometerverzekering.
- Door het belonen van gewenst gebruik van deelmobiliteit, zoals het netjes en tijdig terugbrengen van voertuigen, worden de huidige overlast en kostenposten van onjuist gebruik van deelmobiliteit teruggedrongen.
- Een reiziger heeft nog maar één account nodig om wisselend van aanbieders en voertuigen gebruik te maken, wat het gebruik van deelmobiliteit laagdrempeliger maakt.
- Een steeds grotere groep mensen is afhankelijk van deelmobiliteit. Het betaalbaar houden draagt dan ook bij in de toegankelijkheid hiervan en lost zo een deel van de maatschappelijke uitdaging ‘Mobiliteitsarmoede’ op.
Deze ambities van de initiatiefnemers wordt gedeeld door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), dat via het subsidieprogramma Kansen voor West II financiering ter beschikking stelt voor deze ontwikkeling.
Van links naar rechts: Gerard Benckhuijsen, Mees Ruijgrok, Frank Ophuis, Willem Verschuur, Martin Zevenbergen, Evert-Jeen van der Meer, Martin van Overbeeke, Marcel Bijlsma.